Közelednek az ünnepek és sok alkalom lesz arra, hogy különlegesen terített asztal mellett fogyasszuk el az ízletes fogásokat. Olvasd el tanácsainkat a megfelelő viselkedésről, hogy semmilyen helyzet ne érjen váratlanul.
Hogyan terítsük meg az asztalt?
• Előnyösebb egy nem keményített asztalterítő, mint a drága anyagból készült, de pecsétes abrosz.
• Ünnepi asztalra az abrosznak és a szalvétáknak is ünnepieknek kell lenniük, általában a fehér a legmegfelelőbb. Intim alkalmakra lehet színes asztalterítőt használni
• Egy ünnepi asztal rendszerint a következőképp néz ki: az első fogáshoz szükséges tányért a főfogáshoz használt tányérra helyezzük. Erre tesszük a szépen összehajtogatott szalvétát.
• A villák helye a tányér bal oldalán van. Ezeket hegyükkel felfele helyezzük el, jobbról balra a használatuk sorrendjében. Jobbra kerülnek a kések, az éles felüket a tányér fele fordítjuk, ugyancsak a használatuk sorrendjében helyezzük el őket – a legtávolabbi az első fogáshoz használt kés, vagyis a halhoz, a tányér fölött felfele fordítva helyezzük el a leveses kanalat és a desszert kanalat (ha van hely az asztalon.)
• Soha nem teszünk három késnél és villánál többet.
• Az előétel jellegű ételeket mindig az étkezés előtt tálaljuk.
• A vizes és a boros üvegeket szimmetrikusan helyezzük az asztalra, a férfiak keze ügyébe, akik az italtöltésről gondoskodnak. Hogy ne pecsételjék le az abroszt, az üvegeket tálcára vagy speciális tányérkára tesszük.
• Az ásványvizet, akárcsak a bort eredeti üvegjeikben tesszük az asztalra.
Viselkedés az asztalnál
• Egyenesen ülünk, de nem mereven.
• Nem rakjuk a lábunkat a szék alá, de nem is nyújtjuk ki, hogy ne okozzunk a mellettünk ülőknek kényelmetlenségeket.
• A kezek helyzetének nagy jelentősége van az asztalnál. A karjainkat és főleg a könyökünket semmilyen körülmények között nem rakjuk az asztalra. Nem tartjuk a tányért a kezünkkel. A helyes pozíció a kezek pihentetésére az, ha a karjainkat a test mellett tartva a csuklónkat pihentetjük az asztal végén.
• Az öltözékünket ellenőrizzük, mielőtt az ebédlőbe lépnénk és étkezés előtt mossunk kezet.
• Soha ne együnk sietve vagy idegesen.
• Ne igyunk és ne beszéljünk tele szájjal.
• Udvarias viselkedés megkívánja, hogy elfogadjuk és megkóstoljuk az adott fogást, hogy ne sértsük meg a házigazdát.
• Akár ünnepi asztalról, akár hétköznapiról legyen szó, a háziasszony erőfeszítései dicséretet érdemelnek.
• Ne töltsük a poharat egészen tele , hanem legfeljebb háromnegyedig.
• A kanalat és a kést mindig a jobb kezünkben tartjuk. Ez alól nincs semmilyen kivétel. A villát bal kezünkben tartjuk, ha egyszerre használjuk a kést vele. Amikor levágtunk egy darab húst, a villát átvehetjük a jobb kezünkbe.
• Ha egy evőeszközt leejtünk, másat kérünk helyette.
• Az ételmaradékok eltávolítására a fogak közül nem a többiek jelenlétében kerítünk sort. Erre visszavonulunk a fürdőszobába.
• A házigazda vesz utolsónak. Ne töltsük a tányért színültig.
• Amikor egy tálból kínálnak, mindig vegyük belőle a hozzánk legközelebb lévő darabot.
Különleges helyzetek az asztalnál
• Ha valakinek egy kést, villát vagy kanalat adsz oda, azt mindig a nyelével nyújtod oda.
• Ha elkérik a sót vagy a borsot, azt az asztal fölött vagy a szomszédunk előtt és nem a háta mögött nyújtjuk oda.
• Először a hölgyek tesznek, majd az urak és végül a házigazda, amikor a tál visszaérkezik hozzá.
• Az üveget nem adjuk kézről kézre.
• A levest szintén jobb oldalra adjuk körbe. Ugyanígy járunk el, amikor összeszedjük az asztalt.
Néhány csapda
• A kenyérszeletből törünk, amikor eszünk, míg a nagy szendvicseket késsel vágjuk fel és villával esszük meg. A kisebb szendvicseket kézzel esszük.
• A halat nem úgy esszük mint a flekkent. A kést csak a hal szétszedésére, kicsontozására, és segítségként használjuk. A szájunkban lévő szálkákat a szájhoz közel tartott villára tesszük.
• A szárnyas húst nem esszük kézzel. A hús készen felszeletelve tesszük az asztalra.
• A banánt késsel meghámozzuk és kézzel esszük meg.