A viselkedési szabályok betartása, a felszolgálandó ételsor kiválasztása és annak megfelelő sorrendben való tálalása a jólneveltségnek a jele.

Íme néhány asztalterítési alapszabály, melyek sokat segíthetnek.

  • A kenyereskosárból kézzel vesszük ki a kenyeret, amit a kenyértányérra helyezünk, majd apró falatokat törve elfogyasztunk
  • A pástétomot vagy vajat a saját késünkkel vesszük el, és a tányérunk jobb oldalára helyezzük. A tányérunkon található kenyeret megkenjük. Ha az asztalon nincs kenyértányér, az előételes tányér szélére tesszük a megkent falatkákat.
  • A tojást speciális tojástartóban szolgáljuk fel egy kis tojás kanállal. A kemény tojásokat megpucolva, mártás kíséretében kínáljuk, és villával kell elfogyasztani.
  • A meleg halételeket a halhoz való evőeszközökkel (halvilla, halkés) fogyasztjuk. A csontokat a tányér szélére tesszük.
  • A zsülient kiskanállal eszik.
  • A meleg és hideg húsokat késsel szeleteljük, és villával esszük meg. Nem illik összedarabolni az egész húst, mindig csak annyit vágunk, amennyit rögtön el is fogyasztunk.
  • A darált húsból készült ételeket nem vágják késsel, hanem a villával „vágunk” belőle egy-egy falatot.
  • A pudingokat jobb kézzel, villával kell enni. Ebben az esetben úgy terítjük meg az asztalt, hogy a villa a tányér jobb oldalán legyen.
  • A kaviárt üveg vagy alpaka edényben jéggel keverve tálaljuk. Mellé pirított kenyeret szolgálunk fel. Kiskanállal a kenyérre tesszük a kaviárt, és kézzel elfogyasztjuk.
  • Az édességeket egy nagy közös tányéron is felszolgálhatjuk, melyből a vendégek annyit vesznek, amennyit akarnak. De kis adagokban is kínálhatjuk, üveg tányérokon. A krémeket, zseléket és a fagylaltot kiskanállal eszik.
  • Az almát a gyümölcskéssel 4-8 részre kell vágni, el kell távolítani a magházat, majd a gyümölcsöt darabonként lehet elfogyasztani.
  • A szilvát és a kajszi barackot evés előtt ketté kell választani, és ki kell venni a magot.
  • A szőlőszemeket leszedjük a szárról, a tányérra tesszük, és egyenként megesszük.
  • A mandarinokat kézzel kell megpucolni, cikkekre szedni és elfogyasztani.
  • A banánt a desszertes kanállal kell enni, miután eltávolítottuk a héját.
  • A dinnyét szeletelve tálaljuk és desszert kanállal vagy villával kiesszük a belsejét.
  • Étkezés közben az evőeszközöket a kezünkben tartjuk. Ha befejeztük az evést, a villát a tányér baloldalára a kést pedig a jobb oldalra tesszük.