Az amerikai konyha hagyományai a gyarmati időszak előtti korra vezethetők vissza, de ugyanakkor az európai-, ázsiai- valamint afrikai konyha is nagy hatással volt rá. Ilyen módon napjainkig csak kevés hagyomány maradt fent. A legismertebbek közé tartoznak a következők: az amerikaiak előszeretettel fogyasztanak roston vagy grillen sült húsokat (barbeque) és nagymértékben használják a különböző színes fűszereket (leginkább a chili-t, az igen erős piros paprikát).
Régi-új amerikai ételek
A múltban a jellegzetes amerikai vacsora nyárson sült nyúlból, békacomból, tarisznyarákból, teknősből, tőkehalból, tonhalból és tengeri rákból állt, körítésként pedig a kukorica, a krumpli és a zöldbab szolgált.
Manapság mindegyik amerikai jellegű vendéglőben lehet találni különbözőféle leveseket, sülteket, húsból készült ételeket, mártásokat, pitéket, tésztákat, melyeket az európai szakácsoktól átvett receptek alapján készítenek el.
Étkezési szokások
Az amerikaiak olaj helyett inkább vajat használnak a főzéshez, nagyon szeretik a sonkát (mindenfajta reggelinél meg lehet találni), rumot, sört, bort és konyakot isznak (ha lehet, mindezt egyszerre egy étkezésnél) és étkezés után egy gyenge, tej nélküli fekete kávét fogyasztanak el.
Az amerikaiak többsége, akik nem laknak a gyorsétkezdéket kedvelő nagyvárosokban, eléggé normálisan táplálkoznak.
Reggeli
Reggelire tojást és sonkát esznek, kekszet és sertéshúst vagy zabpelyhet tejjel.
Ebéd
Nem fektetnek nagy hangsúlyt az ebédre, ilyenkor káposzta salátát, zöldbabot vagy jól megfűszerezett krumplit fogyasztanak.
Vacsora
A vacsora mintegy eseménynek számít, amikoris az amerikaiak tengeri gyümölcsöket, tengeri rákot, roston sült nyúlat, mókust és más erdei állatot esznek, édes vagy nagyon csípős mártásokkal.
Desszert
A tipikus amerikai desszert különböző gyümölcsökből áll: eper, földi szeder és más erdei gyümölcs, alma és körte. Ezenkívül az amerikai vendéglőkben lehet kapni különböző pudingokat, gyümölcsből vagy sajtból készült felfújtakat.
Gyorsételek
Habár súlyproblémákkal küszködnek és harcolnak is a túlsúly ellen, a modern amerikai az otthoni főzés helyett inkább a gyors ételeket, az utcán vagy vendéglőben való evést részesíti előnyben. Természetesen mindez inkább az időhiánynak és a főzés iránti szenvedély hiányának tudható be.
De manapság az amerikaiak próbálnak visszatérni a „nyers ételek” fogyasztásához, az egyszerű, természetes főzéshez, a sok fűszer használatához, jóval kevesebb sót és zsírokat használnak.
És mi lehet jobb, mint a roston sült fűszerezett csirke, pulyka vagy akár nyúl és eper desszertnek?!