A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért. A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.

A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A diónak a csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, mely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Azon kevés ételek egyike, amelyet számos más étellel együtt, különböző tálalásokban, de önmagában is lehet fogyasztani. Leggyakrabban kacsához, libához és egyéb vadakhoz fogyasztják, kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, kacsa- és libamájas készítményeknek, vadételeknek. Desszertként fagylalt mellett vagy gyümölcssalátában érvényesül igazán. Leggyakrabban szirupban találjuk meg, amelyből kiemelvén a diókat, az enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság számos recept kitűnő alkotóelemévé válhat.

Receptek ínyenceknek

Zöld diós juhsajtkrém friss pirítóson

Zöld diós pecsenye libamájkrémmel töltött hasé

Fogas filé bazsalikomos parmezán morzsával, zöld diós citrus salátával és tejszínes graten burgonyával

Áfonyás – zöld diós gyümölcskenyér

Zöld diós pecsenye libamájjal töltött rétes batyu

Zölddiós túrógombóc