Az érett körte ízletes és egyszerű, fogyasztható frissen magában, de mint minden más gyümölcs, felhasználható különböző ételek elkészítésében: lekvárok, sütemények, krémek, fagylaltok vagy akár finom szószok egy sült mellett.

A körte nagyon jól kiegészíti a gyümölcssalátákat, de akár a zöldségeseket is. Felszolgálható szeletekre vágva diós sajttálak mellé és párosítható egy finom borral. A körtében sokféle aroma megtalálható: vanília, szerecsendió, citrom, mandula, méz, fahéj és akár gyömbér. Természetesen a körte mindezekkel az ízekkel kiegészíthető.

Mielőtt a körtét felhasználod, most meg jól. Még akkor is ha a saját kertedből szedted le és biztosan tudod, hogy semmi mérgezővel nem voltak bepermetezve. Nem szükséges meghámozni. Kár elveszíteni a hajában található vitaminokat, nem beszélve a különleges aromájáról.

Amikor körtével főzöl meghámozhatod és megfőzheted egészben. Amennyiben befőttet készítesz, negyedeld, ha pedig dekorálni szeretnél vele valamit, vágd fékony szeletekre. Bármelyik variációt válaszd is, először el kell távolítsd a magját. Erre a célra tökéletesen megfelel egy kiskanál.

Mindig használj éles kést, ha lehet acélból vagy más nem oxidáló anyagból. Ha a körtét felvágjuk nagyon hamar elkezd barnulni. Ennek megelőzése képpen be lehet kenni egy kis citromlével.

Amikor körtét főzöl, használj kevésbé érett darabokat, ezek megtartják a formájukat. Ha egészben szeretnéd megfőzni, körülbelül 15-25 perc alatt van kész. Ha negyedekre vágva főzöd is szükség van körülbelül 20-25 percre, kivéve ha wokban főzöd, akkor elég 5 perc is.

Tálald a körtét sajttál mellé, salátával vagy akár készíts belőle chutney-t. A körte rostokban, kálciumban, káliumban, K, C és A vitaminban gazdag.