A lencsét sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. Mivel több fajtája létezik, változatosan lehet elkészíteni. Íme, egy pár ötlet az elkészítéséhez!

A lencsét főzés előtt mindig alaposan válogassuk át, mert megeshet, hogy vannak benne idegen anyagok (pl. gyommagok). A lencse vásárlásakor fontos figyelni a minőségre is. A lencse a babhoz hasonlóan a nehezen emészthető ételek közé tartozik. Hogy kiküszöböljük a kellemetlen utóhatásokat olyan fűszerekkel bolondíthatjuk meg, amelyek viszont elősegítik az emésztést, ilyen például a babérlevél, a gyömbér vagy a kakukkfű.

Mit készíthetünk belőle?

Lencsepüré

A pürésített változatot általában a vörös fajtából készítjük, mert főzési ideje nagyon rövid, és hajlamos szétfőni. Természetesen bármilyen lencséből elkészíthető, de ajánlatos beáztatni a egyes fajtákat, például a zöld és a sárga színű lencsét.

Lencsefőzelék

Egyik legelterjedtebb elkészítési módja a főzelék. A borsófőzelékhez hasonlóan is el lehet készíteni.

Lencseleves

A levest nagyon sokféleképpen lehet variálni, a legtöbb esetben azonban virsli, kolbász, szalonna, vagy más húsféle társul hozzá. Természetesen a vegetáriánusok is kiválóan elkészíthetik, hisz zöldséggel párosítva is igen finom.

Lencsesaláta

Salátát leginkább zöld lencséből ajánlatos készíteni, persze a barna lencse is megteszi. Megfelelően fűszerezve ízletes és vitamindús salátát készíthetünk belőle.

Köretként

Általában zellerrel és hagymával párosítják. Persze gyakran használják rizzsel összekeverve is. Ebben az esetben szabályszerűen külön-külön kell megfőzni őket, hisz a két étel főzési ideje nagyban eltér. A zöld lencsét akár fehérborral is párosíthatjuk. Nagyon finom a borban párolt lencse is.

Indiában a lencséből lisztet készítenek, amiből aztán ízletes lepényt készítenek.

Kategóriák: Étel alapanyagok