Itt a december, az év utolsó hónapja! A legtöbben már tervezgetik a karácsonyi menüt és azt is, hogy miképpen lesz megterítve és feldíszítve az ünnepi asztal.
Az év végi ünnepekre szinte mindenki nagy várakozással tekint és időben elkezdi a készülődést, hogy különlegessé tehesse ezeket a meghitt napokat. Hiszen a Karácsony a család ünnepe is, szülők, gyermekek, unokák együtt ülik körbe a szépen megterített asztalt, örülnek az ajándékoknak és hiszik, hogy e szent nap megtisztelése egy elkövetkező boldogabb évet eredményez.
Nem a Karácsony megünneplésének a részletei fontosak, hanem a végeredmény, az ízlésesen megterített asztal, amelyen csábítóan illatoznak az ünnepi étkek.
Hangulatos karácsonyi asztal
A karácsonyi asztal megterítése mindig kihívást jelent a háziasszonyok számára. A fehér és a piros színek ünnepélyes de mégis derűs hangulatot teremtenek. A természetes anyagból készült piros asztalterítőt remekül kiemeli az ezüst evőeszköz és a karácsonyi motívumokkal díszített egyéb asztalnemű, így a poharak és a tányérok. Helyezd az asztalra a tányérokat, a poharakat és az evőeszközt. A tányérokra a csokor formára alakított szalvéta kerül, amelyet aranyozott, zöld színű szalagocskával fogj össze. Az eseményhez méltón, illik egy fenyőfa ágacskát is a tányérra vagy a mellé helyezni. A karácsonyi asztalt még ünnepélyesebbé teszi a középre helyezett gyertyatartó égő gyertyával, amely köré zöld ágacskákat rendezhetsz. A speciális spray, amellyel befújhatod az ágakat a havas erdő illúzióját kelti. A szalvéta piros és zöld színekben és az eseményhez illő motívumokkal szintén a Karácsony hangulatához illő.
Karácsonyi ételek
A hagyományos ünnepi ételek elengedhetetlenek ilyenkor Karácsony táján. Az Ignác napi (decenber 20) disznóvágás már hirdeti az ünnep eljövetelét. ősrégi hagyományok szabják meg, hogy milyen ételek kerüljenek az ünnepi asztalra. Kalács, pulyka- vagy sertéskocsonya, töltött káposzta (káposzta- vagy szőlőlevélbe göngyölve), sertéshúsból készült füstölt kolbász, véres- és májas hurka, pacalleves, bouef (ejtsd: böf) saláta, és persze a mindenki kedvence, a jó minőségű vörös bor.
Az elengedhetetlen karácsonyfa
Karácsony előestéjén szokás feldíszíteni a fenyőfát, amely a következő divatos színekben pompázhat: piros és arany vagy kék ezüsttel, esetleg a fehér és az ezüst társítása is választható. De természetesen sok más színkombináció is gyönyörűen mutat a fán. Te melyiket választod?