A keresztények idén április 24-én ünnepelik Jézus feltámadását. A hagyományok eltérőek, azonban a finomságokkal teli húsvéti asztal sehonnan sem maradhat el. A háziasszonyoknak nehéz dolguk van a nagyhét alatt, ugyanis bár böjt van, nekik el kell készíteniük az olyan finomságokat, mint báránysült, pecsenyék, piros tojások, töltött káposzta, bejgli és kalács.
Mindenki úgy készülődik, ahogy tud, és ha nem tudsz főzni, fordulhatsz egy ételkihordó céghez is, aki haza hozza neked az elkészített finomságokat. Azonban a húsvéti asztalt egyedül kell majd elrendezned!
Az ünnepi asztalterítés
Íme, néhány ötlet az asztal megterítéséhez:
• a karácsonnyal ellentétben, amikor az ünnepi asztal a gazdagságot tükrözi, húsvétkor minden egyszerűbb, színesebb, virágzóbb. A tavasz érkezésének a te asztalodon is látszódnia kell. Díszítsd azt friss virágokkal, fűkosarakkal és piros tojásokkal, gyertyákkal és kis ajándékokkal mindenki számára.
• válassz egy meleg színű (sárga vagy halványzöld) terítőt, és tegyél középre egy tulipánokkal teli átlátszó vázát
• nem csak pirostojásokat helyezhetsz az asztalra, hanem csokoládétojásokat vagy nyuszikat, főleg ha vannak gyerekeid is
• ha egy hivatalos ebéded szervezel, sok fontos vendéggel, akkor a szabályok ugyanazok, mint egy ünnepi vacsoránál, a kis „részletekkel”, melyek kiemeljék a tavasz érkezését és Jézus feltámadását
• ha csak a család lesz, választhatsz egy fehér terítőt, virághímzéssel a széleken, így az összhatás tökéletes lesz. Párosítsd a virágokat ezekhez a hímzésekhez!
• mivel a húsvéti teríték nagyon színes, és az ételek a nagyon étvágygerjesztőek, válassz egyszerű, világos színű, akár fehér tányérokat, hogy kiemeld a finomságokat
• ha nem egy protokoll vacsora lesz, ne tegyél túl sok poharat vagy evőeszközt az asztalra. Egy pálinkás pohár, egy vizes pohár és egy boros pohár elég lesz, és ha lesz pezsgőfogyasztás is, elég az üveg kinyitásakor hozni a poharakat, azaz a desszertnél.
• a szalvéták a színfolt ennél az asztalnál. Válassz egy egyszerű anyagot, mint a vászon, és legyen színes. Összehajthatod a tányéron és díszítheted húsvéti motívumokkal, nyuszival vagy tojással.
• a fő díszítő elem a tojáskosár kellene legyen, amely lehet fából, zöld fűvel kibélelve (természetes vagy papír). A tojásokat csak a kosár aljára helyezd, ne egymásra.
• egy másik trükk, hogy zöldhagymát vagy zöld fokhagymát teszel átlátszó poharakba, a fehér részükkel lefelé. Vágd le a száraikat, hogy a pohárral egy szintben legyenek, így kellemes és tavaszias hangulatot varázsolsz az asztalra.
• az asztalra helyezett virágok ne legyenek túl magasak, hogy az étkezők lássák egymást, és ne zsúfold feleslegesen az asztalt
• mielőtt elmész a feltámadási misére, rendezd el gondosan az asztalt, így amikor haza érkeztek, minden kész lesz és ünnepi lesz a hangulat
• húsvét első napján nem hiányozhat a reggelinél a piros tojás és kalács, melyek a húsvét szimbólumai