Hogy esélyed legyen a zsír elleni küzdelemben, nagyon jól informáltnak kell lenned. Gondolom érthető, hogy nem nyerhetsz, ha nem ismered az ellenséged, a szervezetre gyakorolt hatását és a veszélyességét.
Tudnod kell elsősorban, hogy többféle zsír létezik és nem mindegyik káros. Ismerned kell a koleszterinszint értékeit és meg kell próbálnod normál szintre hozni.
Mire figyelj oda?
? Általános szabály, hogy próbálj természetes, nem hidrogénezett olajat használni akár salátákhoz, akár főzéskor. Ilyen például az olívaolaj.
? Ha készételt fogyasztasz, válaszd, azt, amelyik nem hidrogénezett olajjal készült.
? Ha a vaj helyettesítésére margarint választasz, egy lágyabb állagú margarint válassz, amely kiskanalanként 2 grammnál kevesebb telitett zsírt tartalmaz.
? Amennyiben lehetséges kerüld vagy zárd ki teljesen az étrendedből a hasábburgonyát, fánkot, tésztákat és kekszeket.
? Próbáld mérsékelni a telitett zsírfogyasztást és az éttermi vagy gyorsbüfés ételeket. Ezek a típusú ételek hidrogénezett zsírokban nagyon gazdagok, mivel ugyanazt az olajat több rend sütéshez is felhasználják.
Telített zsírok
A telitett zsírok, a magas koleszterinszint legfőbb okozói: minél inkább mérsékelned kellene a telitett zsírfogyasztást, különösen abban az esetben, ha szív panaszaid vagy vérkeringési gondjaid vannak. A telitett zsírok többsége állateredetű, de a növényekben is fellelhetők. Azok az ételek, amelyektől óvakodnod kell vagy csak mértékkel fogyaszthatod, a következők:
? marhahús
? bárányhús
? disznóhús
? vaj
? tejszínhab
? tej
? dió és kókusz olaj
? pálmaolaj
? kakaóvaj