Különbnél különb finomságokat készíthetünk ebből a csodálatos természeti adományból. A joghurt egészséges, kalciumban gazdag és elősegíti az emésztést.

A joghurt nagyon alkalmas hideg szószokhoz. Hogy keményebb legyen, beleteheted egy gézbe és hagyd lecsorogni 30 percet.

Tzatziki szósz

Elkészítés

A kemény joghurtba elkeversz egy maroknyi apróra vágott mentát. Pici citromlevet csavarsz bele és adsz hozzá 2 gerezd apróra tört fokhagymát. Kevergesd 2 percet. Aztán hagyd a tzatzikit a hűtőben állni, amíg szükséges. Ha szükségesnek érzed, adhatsz hozzá még zöldet, apróra vágott mentát vagy kaprot.

Joghurt kenyérkével

Elkészítés

A tzatziki recepthez hasonlóan, a joghurtnak le kell csorgatnod a savóját egy gézen. Aztán tálald olívaolajjal locsolt és za’atar fűszerkeverékkel megszórt meleg kenyérrel. Ez egy finom uzsonna lesz. Lazán keverd össze az olajt, a za’atart és a joghurtpasztát, egy ínyencség.

A Za’atar egy szezámmag, száraz csombor és só fűszerkeverék. Majorannát és oreganót is használhatunk.

Papayasaláta recept

Hozzávalók

egy darab géz

500 g görögjoghurt (a joghurtot és a mézet egy éjszakára gézbe kell tenni)

sópor

20 db sáfrány

90 g mandulapehely

90 g tökmag

1 sült papaya

4 citrom

egy kisüveg méz

3 gránátalmának a magja

Elkészítés

Mielőtt aludni mennél tegyél 400 g joghurtot ? kiskanál sót, mézet és sáfrányt egy megfelelő nagyságú gézbe.

Fogd össze zsákocskának a joghurttal tele gézt. Tedd egy szitába, hogy folyjék le a savó és maradjon csak a tömény joghurt. Kösd át egy szalaggal, tedd egy edénybe a hűtőbe. A savó lefolyik az edénybe és a joghurt egy tömény állagot nyer.

Pörköld a mandula és tökmagszemeket kávébarnára. Hámozd meg a papayát, szedd ki a magját és vágd 4 cm-es darabokra. Locsold meg 2 citrom levével.

Vedd ki a joghurtos zsákocskát a hűtőből. Bontsd ki és tedd a megkeményedett joghurtot a tálba.

Helyezd a papayadarabokat, 4 tálalóedényre. A tetején nagy tömény joghurtdarabbal. Locsolj meg 2 kiskanál mézzel minden darabot. Szórd meg mandula, tökmag és gránátalmamagokkal.

Az üvegben maradt folyékony joghurttal tálaljuk.