Karácsonyi körútunk alkalmával meglátogattuk már néhány országot, megnéztük milyen ünnepi szokásaik és hagyományaik vannak, de nem feledkezhetünk meg az olyan különleges helyekről sem, mint amilyen Finnország.

Finnországban a december az öröm hónapja. Ilyenkor összegyűl a család és a barátok és borral édesített forró italt, a „glögi”-t fogyasztják.

A karácsonyi asztalon bőséggel sorjáznak a halból készült ételek: enyhén sózott lazac, nagy maréna nyersen, különböző szószokba merített hering. A fagyott hal íze hasonló az aszpikéhoz, a lazac-, a fehér hal- és a tőkehal ikrájának íze pedig szinte azonos a kaviáréval. Ne feledkezzünk el a tengeri csukák nemzetségéhez tartozó hekkről, amelyet ásványvízben érlelnek, bechamel szósszal és burgonya körettel szolgálnak fel. Olvasztott vajjal és borssal ízesítve fenséges.

A finnek hagyományos ételei közé tartozik a sonka és a rendkívül ízletes kolbász. Azt tartják, hogy csak a valóban jóllakott ember utasítja vissza, ha finn kolbásszal kínálják.

A karácsonyi desszert a „joulutorttu”, a szilvalekváral ízesített, sütőben elkészített pite.

December 24.-én országos pihenőnap van Finnországban, zárva vannak az üzletek, éttermek és szünetel a közszállítás. Csak Szent István (Saint-Etienne) ünnepe után keződnek megint a munkanapok