Akár a zöld (fehér) színű karalábét, akár a lilát választjuk, mindenképpen jól járunk, hiszen júniusban igazán friss és fiatal zöldségekre tehetünk szert a piacon. De mit kezdjünk vele a konyhában?

Miért használjuk a karalábét?

A karalábé – bármelyik színt is választjuk, karban tartja emésztésünket, sok káliumot tartalmaz, de van benne magnézium, jód, kén, szelén, mész, foszfor, A, B1, B2, B6 és C vitamin, valamint folsav és pantoténsav.

Fontos azonban megjegyezni, hogy puffasztó hatása lehet, így fogyasztását mérsékeljük, ha erre hajlamosak vagyunk.

Nyers karalábé

Érdemes a karalábét nyersen is kipróbálni. Felüdülés nyáron elrágcsálni egy zamatos, lédús karalábét, amely nem csak a forróságérzetünkön enyhít, de a az ellustul fogsorunk karbantartásának is jót tesz.

Használjuk nagyon vékony csíkokra vágva salátákban, ezeknek remek ízt ad- különösen, ha joghurtos alapú öntetet készítünk hozzá.

Persze csak akkor, ha nem fás a zöldségünk. A friss és jó karalábé kiválasztásáról korábban már ITT írtunk.

Fogyasszuk a levelét!

A karalábé levelét gyakran méltánytalanul hanyagoljuk. Ha a levesbe (megjegyzendő, hogy húslevesből kihagyhatatlan zöldség a karalábé), tehát ha a levesbe már nem jutott karalábé, mert fent említett okokból elrágcsáltuk volna az összeset, a leveleit is használhatjuk ízesítésre – ráadásul a puffasztó hatás mellőzésével.
Emellett levelét ugyanúgy csíkozhatjuk salátákba, mint magát a zöldséget, ráadásul leveleiben háromszor annyi vitamin található.

Díszíthetünk vele salátákat, főzelékeket petrezselyem helyett, de más főzelékekbe is belefőzhetjük.

A karalábé fűszerei

A karalábé nem veti meg a citromot, de jó barátságban van a borssal, brsikafűvel, lestyánnal és petrezselyemmel. Ezek mellett jól harmonizál vele még  a boróka és a kapor is.

Szendvicskrém karalábéból

Szinte minden zöldségből lehet krémet készítreni, a karalábé sem kivétel ez alól. Ha ódzkodunk a májkrémektől illetve a mesterséges eljárással készített szendvicskrémektől, főzzük meg, passzírozzuk össze tejföllel, fokhagymával, sóval, borssal, és már kész is az egészséges uzsonna.

Főételek karalábéval

A levesek és főzelékek szinte végtelen számú elkészítési lehetőségei mellett, mindenképpen érdemes próbálkozni a töltött karalábé változataival. A karalábé állaga főve is alkalmas arra, hogy masszív alapot szolgáltasson a tölteléknek.

A rizsgombócok bármely variációjával megtölthetjük, és azzal együtt meg is főzhetjük.

De sütőben is készülhet karalábés finomság. A karalábé belsejét kikaparva szószosabb, mártásosabb tölteléket készítsünk, vagy ami még jobb, próbáljuk ki a karalábé mártást, amelynek alapját a zöldség kikapart húsa alkotja majd tejszínes szószban.

Cseréljük le a húst, és újítsunk! A kicsit megpárolt karalábét rántsuk ki akár hagyományos panírban, akár valami szuperegészséges variációban.

Főzelékként

Az egyik legfinomabb főzelék karalábéból készül. Akár lisztes rántással, akár tejszínnel valósítjuk meg (utóbbiból gyakran leves lesz főzelék helyett), mindenképpen jól járunk vele.

Akár vegetáriánus feltéttel is kínálhatjuk, de tálalhatunk hozzá sült virslit vagy sült debreceni párost is.