Megtörtént már veled, hogy italt szerettél volna rendelni és jó lett volna tudni melyik szakszó mit is takar? A segítségedre sietünk és bemutatjuk a legismertebb koktél fajtákat.

Aperitif

Hagyományosan étkezés előtt fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Az aperitifek általában magas alkoholtartalmú vezető ízű italok. Különféle aperitif alap-fajták vannak, ezek lehetnek: borok, keserű vagy ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek, illetve kevert aperitifek. Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.

Bólé

Főként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz.Az összetevőket egy nagy üveg edényben (bólésedény) összekeverik és pár óráig hűtőszekrényben érlelik. A szénsavas összetevőket pl. pezsgő, vagy ásványvíz közvetlenül a felszolgálás előtt kell az italhoz adni. Puncsos vagy tumbler pohárban szolgálják fel.

Champagne Cocktail

Azon koktélok gyűjtőneve, melyek főalkotóként pezsgőt tartaznak. A pezsgőt, szénsavas jellege miatt, általában az egyéb alkotó italok összekeverése után szokták a koktélhoz adni.

Cobbler

Általában nyári hűsítőként fogyasztják, elsősorban hölgyek által kedvelt italfajta. Hosszú italok, egyenes, magas falú pohárban vagy tölcsérpohárban szolgálják fel. A pohárba először tört jeget és friss gyümölcsöt tesznek, díszítik a poharat, végül felöntik az előírás szerinti alkoholtartalmú italokkal. A cobblerekhez általában alacsonyabb alkoholtartalmú italokat használnak, mint például likőrök, borok, pezsgő stb. A cobblereket főként cobbler-pohárban tálalják, kistányéron kiskanállal és szívószállal.

Collins

Savanyú, fanyar ízhatású hosszúitalok, melyet magas, szélesedő pohárban, szívószállal tálalnak. Díszítéshez általában friss citrom- és narancskarikát használnak. Ezek az italok sok jeget tartalmaznak, valamint cukrot, citromlét, szódavizet és valamilyen rövid italt.

Cooler

Enyhén édes, szomjoltó és frissítő hatású hosszúitalok. Elkészítésekor a röviditalt, a citromlevet és a törtjeget összerázzák, majd hozzáöntik a szénsavas üdítőitalt, leggyakrabban gyömbért. Végül magas falú pohárban, szívószállal, zöldcitrom- vagy narancshéjjal díszítve szolgálják fel.

Crusta

Frissítő hosszúital, mely a nevét a szervírozás után kapta, ugyanis cukrozott szélű poharakban szolgálják fel szívószállal. Általában étkezés után vagy az esti órákban fogyasztják, főként a hölgyeknek szokták ajánlani. Ezeket az italokat úgy készítjük, hogy shakerben az előírás szerinti hozzávalókat jól összerázzuk. Alapanyagként leggyakrabban citrom- vagy narancslevet, illetve valamilyen alkoholtartalmú italt használunk fel.

Daisy

Hosszúitalok sorába tartozó, kiadós, édes ízhatású italfajta, ezért kimondottan női italnak számít. A nap bármely szakában fogyasztható. Daisy- vagy pezsgőspohárban, szívószállal és bárkanállal szolgálják fel.

Egg-nogg

Tojásra épülő italkompozíció, amely az egész világon ismert és kedvelt italfajta. Többféle változata van, lehetnek alkoholmentesek és alkoholtartalmúak, illetve van hideg és meleg fajtája, ezért az év bármely időszakában fogyasztható. Mindig tartalmaznak tojást, cukrot és tejet.

A meleg változat elkészítése fokozott figyelmet igényel. Erre a leggyakrabban használt módszer az, hogy a tejet két részletben adjuk hozzá az italhoz. Az első részét az ital rázásakor öntjük hozzá, a másik részével pedig már a pohárba elkészített italt öntjük fel. Ennek azaz előnye, hogy az ital sűrűségét így lehet szabályozni. Az elkészült italt azonnal fel kell szolgálni nagy tumbler pohárban, szívószállal és kiskanállal.

Fancy drink

Azokat a kevert italokat, koktélokat nevezzük így melyek egyik itt felsorolt kategóriába sem sorolhatók. Általában egy-egy személyhez köthetők, ezek a koktélok nem rögzített szabályok szerint készülnek, ezért adott név alatt a világ különböző pontján sokszor más-más italt kapunk.

Fix

Magas alkoholtartalmú hosszúitalok, ezért főként férfiaknak ajánlják. Aperitifként étkezés előtt szokás fogyasztani. Az összetétele általában zúzott jég, cukor, citrom és legalább kétféle alkohol, így savanykás ízhatásúak. Tumbler pohárban, kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

Fizz

Amerikai eredetű, igen kedvelt hosszúitalok. Alapjuk gyümölcslevek, főként citromlé, szóda, alkohol és cukor. Nagyon kellemes hűsítő, szomjoltó ital.

A fizzek családjába tartoznak a silverek, melyek tojássárgáját tartalmaznak. Az egész tojást tartalmazókat Royal Fizznek hívják, a tejszínnel keverteket pedig Cream Fizznek. Legismertebb fizz fajták: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz és vodka fizz. Ez az italfajta a nap bármely szakaszában fogyasztható nőknek és férfiaknak egyaránt, melyet főként tumbler pohárban, szívószállal szolgálnak fel.

Flip

Magas alkoholtartalmú, édes, sűrű, tömör italok, ezért étkezés előtt nem ajánlottak. Főként tojássárgáját, cukrot és szeszes italt tartalmaznak, melyet shakerben készítenek el különös gonddal. A flipeknek négy fő változata ismert: hideg, meleg, alkoholos és alkoholmentes. Ezeket az italokat csak kevés jéggel lehet elkészíteni, mert különben az italban könnyen elválhat a tojás a víztől. A flipeket flippohárban, esetleg pezsgőskehelyben tálalják szívószállal.

Forralt bor

Gyakorlatilag bármilyen borfajtából készíthető, ez teljesen a fogyasztó ízlésétől függ. A legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen. Fűszerként általában citromlevet, porcukrot, szegfűszeget és fahéjat használnak. A bort a fűszerekkel forráspontig melegítik, forrnia azonban nem szabad. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohárban szolgálják fel.

Frappé

Erősen lehűtve fogyasztják, főként nyáron. Elkészítéséhez lényegesen sok zúzott jeget használnak, ehhez hozzáadják a kívánt szeszes italt, gyümölcsöket, majd gyorsan elkeverik. Szívószállal, kiskanállal szolgálják fel. Több fajtája van: Tejfrappé (tej, fagylalt, likőr, tojás, gyümölcslé), Frappé glacial (fagylalt, likőr), Ice cream borfrappé (bor, gyümölcslé, fagylalt) és Ice cream frappé (fagylalt, tej, tejszín), amely a legkedveltebb.

Frozzen

Nagyon erősen lehűtött ital, az elnevezés is csak erre a hűtött felszolgálási módra utal.