Nem kell többé attól tartanod, hogy belegabalyodsz az italok nagy választékába. Bemutatjuk neked a legismertebb koktél fajtákat, így könnyen eldöntheted majd milyen alkalomhoz mit válassz.
Glacé
Lehűtött, főként nyáron fogyasztott hűsítő, melyet bármelyik szeszes italból el lehet készíteni. Tumbler pohárban, zúzott jéggel szolgálják fel kiskanállal és szívószállal. Külön korsóban jéghideg vizet adnak az italhoz. A glacé tulajdonképpen egy felszolgálási forma és nem italelkészítési mód.
Grog
Az év bármely szakában, de különösen télen fogyasztott forró ital. Főként rum, citromlé, cukor és forró víz keveréke. A grognak mindenféleképpen tartalmaznia kell rumot, vagy ezt helyettesítheti Arrak vagy whisky is.
Highball
Főként nyári időben vagy party-k alkalmával fogyasztott szomjoltó hosszúital. Többnyire úgy készítik, hogy tumblerpohárba jégkockákat tesznek, erre ráöntenek valamilyen párlatot, majd szódavízzel vagy gyömbérsörrel hígítják. Az italt citromhéjspirállal díszítik, és szívószállal szolgálják fel.
Julep
Frissítő hosszúital, mely főként az amerikaiak és az angolok kedvenc itala. Igen reprezentatív, látványos ital. Elkészítése igen munkaigényes. Általában tumblerpohában készítik, melyet törtjéggel 3 részig megtöltenek úgy, hogy közé cseresznyét és borsmentalevelet tesznek. Ezután felöntik az előírt italokkal, majd a tetejét gyümölcsökkel és borsmentalevéllel díszítik. A Julepeket szívószállal és kanállal szolgálják fel.
Knickebain
Bármikor fogyasztható, erősítőként használt ital. Különleges pohárban készítik, melynek szára is pohárként funkcionál. Elkészítésekor először likőrt öntenek a pohárba, majd óvatosan belehelyezik a tojássárgáját. Végül erre valamilyen párlatot öntenek, vigyázva, hogy a különböző alkotóelemek össze ne fussanak.
Koktél
A nap bármely szakában fogyasztható röviditalok. Koktélok készítésénél nagyon kell vigyázni az alapitalok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolja az ízhatást. A koktélokat általában shakerben készítik, de készülhet keverőpohárban is, illetve közvetlenül a vendég poharában. A koktélok között megkülönböztetünk standard és fantázia koktélokat. A standard koktélok közismertek, és az egész világon ugyanolyan italokból, azonos keverési arányban készítik. A fantázia koktélok nem előírás szerint készülnek, általában valamely személy saját specialitása.
Oyster
Ez az ital a „szakértők” szerint igen alkalmas a macskajaj megszüntetésére. Az Oyster általában tojássárgáját, olajat, ketchupot, paradicsomot, fűszereket és Worchester szószt tartalmaz.
Pousse-café
Francia eredetű italkülönlegesség, melyet étkezés után, kávéhoz szolgálnak fel. Tulajdonképpen ez nem koktél, hanem különféle színű és fajsúlyú italok egymásra töltése kis, tulipán formájú poharakba. Elkészítése óvatosságot igényel: a legsűrűbb italt a pohár aljára öntik, majd egyre könnyebb fajsúlyú italokat öntünk rá egy kanál segítségével. Bármilyen italokból összeállítható. Felszolgáláskor szívószállal tálalják.
Puff
Szomjúságoltó ital, melyet nők és férfiak egyaránt fogyasztanak. A puffok tej és szeszes italok keverékei, melyet shakerben ráznak össze jégkockával, majd tumblerpohárba öntenek. Ezt ezután szódával hígítják és szívószállal tálalják.
Puncs
Eredetileg öt alapanyagból áll: cukor, citromlé, arak (rizspálinka), tea és víz. Később az alapanyagok bővültek, és ma már főként rumból készítik. A puncsot általában melegen isszák, de van hideg változata is. Általában pohárban készítik el, de gyakran készítik nagyobb adagban, a bólés edényhez hasonló puncstartóban.
Rickey
Alacsony szesztartalmú, hosszúital. Főbb alkotóelemei: citrom, cukorszirup, alkohol, jég és szóda. Gyakran díszítik citromhéjspirállal és általában kistányéron, kiskanállal szolgálják fel.