Igazán különleges, és eredeti ízű a medvehagyma. A fokhagyma és az újhagyma ötvözete levél formában – ráadásul rossz lehelet nélkül. Tavasszal egyszerűen kihagyhatatlan!

A fiatal medvehagyma leveleit és hagymáját a tavaszi hónapokban érdemes gyűjteni, de gyógynövény boltokban is hozzájuthatunk. Utóbbit érdemesebb választania azoknak, akik nem gyakorlottak a fűszernövények gyűjtésében, a medvehagyma ugyanis könnyen összetéveszthető az őszi kikericcsel, és szinte ugyanolyan az avatatlan szem számára, mint a gyönvirág, ami azonban mérgező, és emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Hogyan és hol szedjük?

Amennyiben leszakítjuk virágát, megdörzsöljük ujjaink közt, és az fokhagyma illatot áraszt, akkor rátaláltunk a medvehagymára.

Főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében bukkanhatunk rá. Ilyen a Mecsek, a Gerecse vagy Orfű környéke. Az árnyékos, nedves helyeken keressük megbújva az aljnövényzetben.  

Annak érdekében, hogy életben maradjon a növény, egyszerre csak egy levelét vigyük magukkal, hogy évelő lévén jövőre is teremhessen nekünk vagy éppen másoknak.

Hagymáját a vöröshagymáéhoz hasonló módon tárolhatjuk, míg leveleit érdemes nedves konyharuhába csavarva tárolni a hűtőszekrényben.

Egyszerre azonban nem érdemes belőle nagyobb mennyiséget vásárolni.Ha mégis így járunk, akkor mélyhűtőben, kisebb csomagokba szedve, zacskóban tárolhatjuk.

A medvehagyma jótékony hatásai

A medvehagyma különösen sok C vitamint tartalmaz, ezért javítja szervezetünk ellenállóképességét, emellett vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása is ismert.

Lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, ezzel is csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A medvehagymából kiváló pesto és saláta is készíthető. Ezen kívül akár muffint vagy lasagnet illetve levest is készíthetünk belőle. Leginkább nyersen és frissen fejti ki jótékony hatását, ezért önmagában is rágcsálhatjuk, de tehetjük kefírbe, szendvicsbe,  palacsintába, rántottába, vagy kenyérbe. Készíthetünk még belőle főzeléket vagy öntetet húsokhoz.

Természetesen, mint minden fűszernövényt, a medvehagyma leveleit leforrázba teát is készíthetünk.