36 borászat zsűrizett bikavérei és az Egri csillag első évjárata, 18 étterem borokra kreált ételei a XV. Egri Bikavér Ünnepen, 2011. július 7. és 10. között

Új helyszínre, az Érsekkertbe költözik Eger legnagyobb borfesztiválja, a Bikavér Ünnep. Az Egri bikavér a borvidék egyik legismertebb márkaneve, melyből évi 10 millió palack kerül forgalomba, vagyis a legnagyobb mennyiségben forgalmazott száraz vörösbor, melynek neve a rendszerváltás előtti évtizedekben sajnos megkopott. Az újjáéledt egri borászatokra hárult a feladat, hogy megmutassák, a gondosan összeállított Egri bikavér jó minőségű vörösbor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri.

A tavalyi Bikavér Ünnepen megszületett a bikavér fehér párja, az Egri csillag. Újdonság, hogy az Egri csillag első évjárata szintén ott lesz a Borünnepen. Az Bikavér Ünnepen azt mutatjuk meg, hogy az avatott kezekben készült bikavér jó. A Bikavér Ünnep egyben az alkotó munka, az eredmények és az útkeresés ünnepe is.

Ami jó, az az új helyen is megmarad: a borászatok boraihoz egy-egy egri és Eger környéki étterem főz egy speciális fogást. Két kóstolás között az Egri bikavér és az Egri csillag színpad programjai szórakoztatják a vendégeket. A borászatok traktorgyorsulási- és szépségversenyen is összemérik erejüket. Így ünnepel idén a 99 éves Egri bikavér.

Bikavér és Csillag

Idén immár tizenötödik alkalommal jövünk össze, hogy az egri borászok felvonultassák legjobb bikavéreiket. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa a sokszínű Egri borvidékén termő vörös borok szépségét és sokszínűségét. Ezt követően, a feljegyzések szerint 99 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett itthon és külföldön.

Az elmúlt száz évben a bikavérnek, mint ahogy a magyar bornak általában, voltak jó és voltak rossz évtizedei. A rendszerváltás után újjáéledt egri borászatok a bikavérre vonatkozó szigorú szabályozás megalkotásával az elmúlt két évtizedben sokat tettek a márkanév régi rangjának visszaállításáért. Sok minden történt annak érdekében, hogy a mai kor fogyasztói ismét elismerjék: a gondosan összeállított Egri bikavér nagy minőségű, remek bor, mely élve a házasítás végtelen lehetőségével ezerarcú, mégis jellegzetesen egri.

Az egri fehér borok a vörösökhöz hasonlóan, lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Az újra szép teljesítményt nyújtó bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehér borok talán mégsem kaptak kellő figyelmet. Az egri borásztársadalom száz év elteltével ezért elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta, és megszületett az Egri csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt. A fehér házasítás a Kárpát medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, cserszegi fűszeresre, Irsai Olivérre, a zengőre és a zenitre épül a bikavérhez hasonló, nagy reményekkel.

Az Egri bikavér 2011-ben

Az Egri borvidéken jelenleg 5600 hektáron folyik a szőlőtermesztés, évente 200-300 ezer hektoliter bor készül, melyből 70-80 ezer hektoliter a bikavér. Egri bikavér márkanév alatt évente mintegy tízmillió palack bor kerül forgalomba, ezzel a bikavér Magyarország legnagyobb mennyiségben értékesített száraz vörösbora.

A név kötelez, a nagy mennyiség előállítása mellett az egri borásztársadalom a minőség garantálására is nagy hangsúlyt helyez: az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben fogadta el az Egri Bikavér Szabályzatot, amelynek köszönhetően az Egri bikavér és az Egri bikavér Superior az ország első védett eredetű bora lett. A szabályozás előírja többek között a minimális mustfokot, az ajánlott szőlőfajtákat és hogy a bor minimum 3 fajta házasításával készülhet.

A következetes munka meghozta az eredményeket is. Idén a Pannon Bormustra csúcsbora lett – a 20 legjobb magyar vörösbor közé sorolták a St. Andrea Hangács Egri bikavért és a Merengő Egri bikavér Superiort a 2008-as évjáratból, a „Hangács” Bordeaux-ban és a londoni Decanter borversenyen is besöpörte a díjakat. A St. Andrea 2007-es Áldás Egri bikavére és Thummerer Vilmos 2006-os Egri bikavér Superior-je is díjazott lett Bordeaux-ban. A „Hangács”, az „Áldás” és a Thummerer Bikavér is ott lesz az ünnepen.

Az Év Egri Bortermelője cím egri birtokosai

Egri borász eddig négy alkalommal nyerte el a legrangosabb szakmai díjat, az Év Bortermelője címet.

1995-ben Thummerer Vilmos, 1998-ban a Dél-Afrikában autóbalesetben 2005-ben elhunyt Gál Tibor, 2005-ben Vincze Béla, 2009-ben pedig Dr. Lőrincz György, a St. Andrea pincészet vezetője vívta ki az elismerést.

Szerencsére van utánpótlás is: 2009-ben Bolyki János, 2010-ben Demeter Csaba lett az év fiatal borásza. Mindannyian ott lesznek a Bikavér Ünnepen.

Egy borászat, egy étterem

A legjobb – zsűri által minősített – bikavérek és idén már az Egri csillagok mutatják be ezer arcukat a Bikavér Ünnepen, immár tizenötödik alkalommal. Az sem kérdés, hogy a legjobb borok és a legjobb ételek kiegészítik, feltételezik egymást. A Bikavér Ünnep értékes hagyománya, hogy az egri éttermek szakácsai egy-egy borászat boraihoz komponálnak egy-egy fogást. Egy sátorban két borászat, egy étterem, két étel.

Két kóstolás között – programok a gesztenyefák árnyékában

Idén új, tágasabb helyszínre költözünk. Reméljük, a Dobó tér szép kulisszája után az Érsekkert árnyas, zöld miliője is elnyeri majd a vendégek tetszését. A két színpadon zajló, gazdag választékkal mindenesetre ezen leszünk, a részletes program a www.bikaverunnep.hu weboldalon olvasható.

Egri csillag legendája pályázat: a bikavér reményeink szerint már legendás. Ifj. Gál Tibor egri borász ötlete alapján az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa pályázat útján keresi az Egri csillag legendáját. A beérkezett pályaművek díjátadója a Bikavér Ünnepen lesz, a fődíj 200 palack egri bor.

Traktorverseny: a traktoros gyorsulási- és szépségversenyen a világháború előtti egri szüreti ünnepségek hagyománya éled újra, amikor az egri szőlő és boros gazdák feldíszített ökrös szekereiken vonultak végig a városon a közönség és az elöljárók díszes serege előtt. Július 9-én, szombaton délután a pincészetek feldíszített traktorokkal járják be a várost, a menet élén mazsorettekkel és rezesbandával. A felvonulást követően a színház előtt kezdetét veszi a traktorgyorsulási- és szépségverseny. A zsűritagok dr. Torgyán József, Nagy Feró és dr. Csernus Imre, a versenyt Harsányi Levente közvetíti élőben.

Wine&Fashion Show: Borhoz a kabátot, avagy tervezők divatba hozzák a bort. Néhány fiatal divattervező arra vállalkozott, hogy a Bikavér Ünnepen kiállító borászokat és boraikat megismerve, megtervezze és elkészítse az egyénre szabott kollekciót. A divatbemutató július 9-én, szombaton, 19 órakor kezdődik.

A Bikavér színpadon többek között fellép a Budapest Bár és a Kerekes Band, Majsai Gábor, és lesz Gajdos koncert is.

Az Egri Csillag színpadon a Zenepavilonnál dj-k, világzene, akusztikus koncertek, a Part Egyesület szervezésében– nem csak fiataloknak.

Eger, 2011. június

Eger Város Hegyközsége

További információ, interjúkérés: Mészáros Zita, mezita69@gmail.com; 06 30 6064621