A fröccs az egyik legnépszerűbb ital manapság, különösen a rozé fröccs éli nagy divatját. Ennek a magyar különlegességnek azonban rengeteg fajtája van. De akkor mit mondjunk a pincérnek?
Még a fröccs kedvelői is gyakran bajban vannak, amikor nevén kellene nevezni a dolgokat. Annak idején, mikor Fáy pincéjébe hívta kortársait, Jedlik Ányos magával vitte találmányát, a szikvíz készítő gépet, és hát hamar rájöttek, hogy miféle finomság készíthető a buborékos vízzel. Jedlik spriccernek hívta a borral vegyített szódát, míg a szintén a helyszínen ólálkodó Vörösmarty Mihály fröccsnek. A spriccert nem biztos, hogy a tapasztalt pultosok is értenék, a fröccs azonban egyértelmű. Na de melyiket szeressük?
A legnépszerűbb fröccs fajták
Hosszúlépés: Egy deci borhoz kevernek két deci szódát. Más néven fordítottnak is nevezik.
Kisfröccs: A József Attila által csak füttynek nevezett ital egy deci borból és egy deci szódából áll.
Nagyfröccs: Ha van kisfröccs, akkor lennie kell nagyfröccsnek is. A hajtás vagy húzásként is ismert ital aránya: 2 deci bor egy deci szódához.
Házmester: Ez már egy nagyobb adag, fél literes kiszerelés. Ha három deci borhoz öntünk két deci vizet, akkor kapunk egy házmestert.
Viceházmester: Ahogy a neve is mutatja, a házmester fordítottja. Az alkoholt kevésbé tolerálók két deci borhoz öntenek három deci szódát.
Kisházmester: Aki egész este csak egy-két italt szeretne elszopogatni, vagy kímélni szeretné a tisztánlátást, az az egy deci bor+4 deci szóda variásciós kisházmester mellett is dönthet. (Lakónak is nevezik)
Nem olyan népszerű „fröccs-kiszerelések”
Krúdy fröccs: 9 deci bor + 1 deci szóda
Bivalycsók: 4 deci bor + 1 deci szóda
Csattos fröccs: 1 liter bor + 5 deci szóda
Málnás- vagy macifröccs: Nagyfröccs + málnaszörp
Sóher fröccs: 1 deci bor + 9 deci szóda
Mafla fröccs: 5 deci borhoz 5 deci szóda
Lámpás fröccs: 11 liter bor + 1 liter szóda
Kass vagy Tisza fröccs: 1 vagy 2 deci borhoz annyi szóda, amennyi a kisebb méretű pohárba belefér
Fröccsök bor nélkül
Almafröccs: 1 dl szóda + 1 dl almalé
Matróz fröccs: 1 korsó sör + 1 dl rum