Az első magyar Michelin csillag után, melyet tavaly a budapesti Costes étterem kapott, most a Vörösmarty téri Onyx Étterem is részesült e rangos elismerésben.
Bár az Onyx étterem reménykedett benne, hogy hamarosan kiérdemlik a csillagot, de mivel a döntést hozó szakemberek az idén teljes titokban végeztés a munkájukat, és még a végén sem fedték fel kilétüket, a Michelin Guide megjelenése napjáig senki sem lehetett biztos a végleges eredményben.
Ezen elismerés mellett még húsz fővárosi étterem neve jelent meg a legjobb európai éttermeket felsoroló kalauzban.
Az Onyx étterem nem a különleges ételekre, hanem a friss és lehető legkiválóbb alapanyagokra és az egyszerűségre teszi a hangsúlyt. Igyekeznek főként magyar alapanyagokból készíteni az ételeket, de egyes húsokat (bárány, marha, borjú) külföldről szereznek be, mivel itthon nem találnak olyan termelőt, akit állandóan jó minőségű alapanyagokat tudna biztosítani.
Természetesen a csillag a konyha, és főként Szulló Szabina főszakács és Széll Tamás helyettes konyhafőnök érdeme. Bár az Onyx nem az első Michelin csillagos étterem Magyaroszágon, de az első elismerés azonban, amelyet magyar szakácsok kaptak.
Az étterem vezetősége, az ellenőrökkel folytatott tavalyi beszélgetés után, kibővítette a helyet, hogy a 49 fős maximális férőhely elfoglalásával se legyen zsúfoltság, lecserélte az étkészletet és egész héten ugyanaz az összeszokott csapat dolgozik a konyhán. Az Onyx étterem 2007-ben nyílt meg és saját elmondása szerint a konyhában dolgozó csapat csaknem 10 éve dolgozik együtt.
Természetesen ez a díj nem okozott nagy meglepetést, hiszen az Onyx az Étteremkalauz 2010-es kiadása szerint Budapest harmadik legjobb étterme és a Népszabadság Top 100-as listáján is harmadik. Széll Tamás helyettes konyhafőnök pedig 2008-ban és 2010-ben is megnyerte a „Hagyomány és evolúció” szakácsversenyt.