A gőz fölött való főzés egészséges, ha zsiradék nélkül akarunk ételt készíteni. Ugyanakkor, az ételek megőrzik a természetes színüket, aromájukat és az értékes tápanyagokat is.
A gőz fölötti párolással a tápanyagok megmaradnak az ételben, de az ételnek a szokásostól eltérő illata lehet. A zsiradék nélküli ételek és a csirke valamint a hal alkalmas a gőz fölötti megkészítésre. Így azonban nem lehet elkészíteni a marhahúst és a karajt.
Ez a módszer ideális a zöldségeknek, mivel hamar megkészülnek és nem válnak vizessé.
Hogyan főzzünk gőz fölött?
Ha nem engedhetünk meg egy speciális edényt, használhatunk egy fémszűrőt, amit a fazékra teszünk. Az edényt háromnegyedig töltjük fel vízzel. Hagyjuk felfőni a vizet, majd beletesszük a zöldségeket a szűrőbe, és befedjük egy fedővel vagy alufóliával. Nem számít, milyen edényt használunk, ez nem befolyásolja az étel ízét. Fontos azonban, hogy az edény legyen elég nagy ahhoz, hogy a zöldségek ne kerüljenek egymásra, és ne legyen összezsúfolva.
Hal elkészítése gőz fölött
• Használjunk egy légmentesen záró fedőt, amely a párát bent tartja az edényben.
• Jól fűszerezzük be a halat a főzés előtt.
• A víz legyen folyamatos forrásban, így hamarabb elkészül a hal.
• A halnak elegendő helye kell legyen a szűrőben, másként nem fő egyenletesen.
A zöldségek megkészítése gőz fölött
• Majdnem bármilyen zöldséget elkészíthetünk gőz fölött, a gyökérzöldségeket kevésbé, mert azok nem főnek meg jól.
• Vágd a zöldségeket nagyjából azonos nagyságúra, hogy egyenletesen főjenek meg.
• A zöldségeket azonnal tálald miután elkészültek, hogy ne veszítsenek vitamin és ásványi anyag tartalmukból.
• Tegyél a szűrőbe egy marék zöldfűszert (bazsalikomot, petrezselymet, kaprot), hogy a zöldségek kellemes aromát és különleges ízt kapjanak.