Gesztenye = gesztenyepüré, legalábbis sokaknak ez jut először eszébe a gesztenye szó hallatán, pedig ennél jóval többre hivatott a szelídgesztenyefa termése.

Az ehető gesztenye vagy más néven nemes gesztenye a bükkfafélék családjába tartozó, 20-25 méter magas, terebélyes, dekoratív és sok szempontból különleges szelídgesztenyefa (Castanea sativa) termése. Semmiképpen ne keverjük a parkjainkat díszítő, mérgező termést hozó vadgesztenyével (Aesculus hippocastanum), mely egyáltalán nincs rokonságban a szelídgesztenyével.

A szelídgesztenye fája lassan nő, viszont 500-1000 évig is elélhet. Virágot először 5-10 évesen hoz, termőre is csak 20 évesen fordul. Áprilisban kezdődik a rügyfakadás, június végétől már virágba borul, 10-30 cm magas füzérvirágzata halványsárga, termős és a porzós virágokból áll. Szeptember-novemberben beérnek a termések.

Hogyan vásároljunk gesztenyét?

Nehéz jó gesztenyét vásárolni, ha nem tudjuk, hogyan kell válogatni! A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba. Nem nő akárhol. A meleg, nedves mediterrán éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. Jól bírja a telet, nem fagyérzékeny. A Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban. Kisázsiai eredetű fa, Nyugat- és Dél Európától egészen a Kaukázusig elterjedt.

GESZTENYÉS RECEPTEK >>