A padlizsán nagyon finom bárhogy is készíted el, de ahhoz, hogy az étel igazán jó legyen, vásárláskor oda kell figyelj a minőségre. Biztosan előfordult már veled is, hogy csípős vagy keserű padlizsánt vettél.
Nem állítjuk, hogy teljesen meg tudunk ettől óvni, deszeretnénk néhány tanáccsal ellátni ahhoz, hogy jó eséllyel megtaláld a jó minőségűeket.
Biztosan tudod, hogy a friss padlizsánnak zöld a szára. Azokat, amelyeknek a szára kezd barnulni, régebben szedték le és nagy valószínűséggel nem lesznek finomak.
Nagyon sokféle padlizsán van. A legelterjettebb fajta a sötét lila, de van fehér, világos lila vagy fehér-lila csíkos is. Bármelyiket választod is, figyelj arra, hogy a zöldség legyen kemény és fényes.
Nem mindig a nagy méretű padlizsán a jó, hiszen minél nagyobb, annál több mag van benne és ha főzni szeretnéd, több időt is igényelnek.
Ha nem szereted az olyan padlizsánt, amiben sok mag van, nézd meg a zöldség alját. Azok, melyeknek az alján nem túl mély kör formák vannak, kevesebb magot tartalmaznak, mint azok melyeken ovális bemélyedés van.
Ne vásárolj ütött vagy átszúrt, kihasadt padlizsánt. Ezek nagyon hamar megromlanak, vagy már lehet romlottak is.
Ha a padlizsánt nem készíted el rögtön, tartsd hideg helyen, de ne több, mint két napig, mert azután elkezdenek megkeseredni. A legjobb az, ha frissen készítesz belőle valami finomat vagy teszed el télire.