A poharak és az üvegtárgyak az ünnepi asztal ékei, különlegessé teszik a hétköznapi vagy családi ebédeket, de szükségük van egy kis odafigyelésre. Íme néhány tipp a karbantartásukhoz és tárolásukhoz.
A kristályból készült tárgyak szebben fognak csillogni, ha egy alkohollal átitatott rongydarabbal tisztítjuk meg, majd egy száraz papírtörlővel töröljük át.
Az aranyozott vagy színes üvegtárgyakat mosószer nélkül, meleg vízzel tisztítjuk, és egy lenből készült törlővel töröljük meg.
Az aranyozott szélű üvegpoharakat, kancsókat vagy kelyheket ammóniás, meleg vízzel tisztítjuk, majd tiszta, hideg vízzel leöblítjük.
A magas poharakat, amikor töröljük, nem a talpuknál, hanem a láb felső részénél kell megfognunk, mert ellenkező esetben könnyen eltörhetjük.
Az üvegpalackokat könnyebben kimoshatjuk, ha papírdarabkákat vagy apróra vágott burgonyát és egy kevés homokot teszünk beléjük, félig feltöltjük vízzel, és jól felrázzuk. Ezután hideg vízzel kiöblítjük.
Az üvegpalackokat őrölt tojáshéjjal is tisztíthatjuk.
A tejes palackok könnyebben megtisztulnak, ha – miután a tejet kitöltöttük belőlük – hideg vízzel rögtön kiöblítjük.
Az olajos, alkoholos és ecetes üvegpalackokat mosogatószerrel mossuk ki.
Mielőtt egy üvegedénybe forró vizet töltünk, helyezzük azt egy fa lapítóra vagy egy törlőrongyra, mert ha fémlapra vagy betonra kerül, akkor az edény fala elpattanhat.