Korunk egyik gyakori problémája a székrekedés, ami nem is annyira meglepő, hiszen gyakran nem táplálkozunk megfelelően. Nézzük, mit ajánlatos enni, ha ezzel a problémával küszködünk.
A munka és a család között elfelejtünk magunkra figyelni, és ilyenkor megesik, hogy szervezetünk megtorolja figyelmetlenségünket.
Jóllehet sokan egészségesen élnek, megfelelően egyensúlyoznak a fehérje-, szénhidrát- és a zsírbevitel között, mégis problémába ütköznek, mivel nem fogyasztanak elég folyadékot. A folyadéknak nagy szerepe van az ételek lágyításában és a természetes székelésbe.
Nézzük, hogy hogyan vihetünk a szervezetünkbe elegendő folyadékot: napi 2 liter víz elfogyasztása ajánlott, ennek az egyik egyszerű módja az, ha minden egyes alkalommal, amikor vécére megyünk, megiszunk egy pohár vizet, így pótoljuk az éppen elveszített folyadékmennyiséget. Egy másik lehetőség az, ha ½eszünk½ folyadékot.
Magas víztartalmú ételek
uborka – 96%
paradicsom – 93%
tej – 90%
görögdinnye – 92%
fehér hal – 75%
jégsaláta – 96%
káposzta – 93% (piros – 92%)
spenót -92%
retek – 95%
padlizsán – 92%
cukkini – 97%
tök – fajtától függően: 88 – 94%
spenót -91%
brokkoli – 90%
alma – 90%
karfiol – 92%
sárgaréppa – 88%
zeller – 95%
Tehát nemcsak vízzel biztosíthatjuk a napi folyadékbevitelünket, hanem magas víztartalmú ételek fogyasztásával is.
Rostok
Az összes étel tartalmaz rostot, egyesek azonban többet, mint mások. Fő rostforrásaink a gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a hüvelyesek. A legtöbb rost a gabonák esetében a magvak külső felén található, amit a finomítás során eltávolítanak róluk.
Jóllehet a rostoknak kevés vagy elhanyagolható tápértékük van, fontos szerepet játszanak a szervezet emésztésének folyamatában. Kétféle rost van: oldódó és nem oldódó. Mindkettő fontos szerepet játszik az emésztésben.
Nem oldódó rostok
Ezek a rostok egészben mennek át a szervezetünkön, egyfajta súrolókefeként hatva, amelyek lesúrolják és magukkal viszik a felesleges anyagokat a végbélen át.
rizs
diók
teljeskiőrlésű kenyér
korpa
eper
Oldódó rostok
Az oldódó rostok úgy szívják magukba a vizet, mint a szivacs, ami segít a kellemes ürítésben.
zab
fekete kenyér
hüvelyesek
a legtöbb gyümölcs és zöldség
Kevert rostok – ezek tartalmaznak oldódó és nem oldódó rostokat is
szárított gyümölcsök
búzakorpa
gabonák
alma héja
Receptek, amelyeket székrekedés alatt fogyaszthatsz
Bármilyen gyümölcsturmixot készíthetünk, mert ezek rosttartalma magas. A banánt ajánlatos kerülni, és minden olyan gyümölcsöt, ami székrekedést okoz. Ez egyénenként változhat, vannak például, akiknek az alma okoz székrekedést, míg másokra ez hashajtóként hat.
Sárgarépa turmix
Hozzávalók
2 cm gyömbér
1 céklagyökér
? alma
4 sárgarépa
Elkészítés
Turmixoljuk össze a hozzávalókat és már fogyaszthatjuk is.
Otthon készült müzli
Hozzávalók
100 g zabpehely
2 ? evőkanál búzakorpa
2 ? evőkanál zabkorpa
100 g mazsola
100 g szeletelt mandula
2 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál barna cukor
Elkészítés
Egy tálba keverjük össze a hozzávalókat. Tejjel és friss gyümölccsel együk. Jól zárt edényben, szobahőmérsékleten akár 2 hétig is eláll.
Zöldséges sült csirke
Hozzávalók
500 g csirkemell
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál darált gyömbér
1 evőkanál olíva olaj
200 g apróra vágott sárgarépa
200 g felvágott cukkini
? vágott zeller
1 kanál rizsecet
600 g főtt barna rizs
2 teáskanál pirított szezámmag
Elkészítés:
Egy serpenyőben forró olajban süssük a csirkemellet, a fokhagymát és a gyömbért úgy 10 percig. Ezután adjuk hozzá a sárgarépát, a cukkinit, a zellert és a borsót. Rázzuk meg néha, hogy ne kapjon oda, addig kell párolni, amíg a zöldségek meg nem főnek, aztán adjuk hozzá az ecetet és pároljuk tovább kb. 5 percig, Meleg rizzsel tálaljuk, majd szórjuk rá a szezámmagokat.
Barna rizs fekete babbal
Hozzávalók:
1 kanál olívaolaj
1 közepes hagyma felaprózva
2 gerezd felvágott fokhagyma
300 g barna rizs
zöldségek
2 csésze húslé
1 kiskanál őrölt fűszerkömény
1 tyúkleveskocka
400 g fekete baba
1 friss mogyoróhagyma
Elkészítés:
Előre főzzük meg a fekete babot.
Közepes lángon pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, amíg a hagyma üveges nem lesz. Adjuk hozzá a barna rizst, a húslét, majd fedjük be az edényt, és lassú tűzön főzzük 35-40 percet. Amint a rizs megfőtt, fűszerezzük, adjuk hozzá a fekete babot. A mogyoróhagymával tetszés szerint díszítsük.