Ma a férfiparfümök gyakori összetevője annak ellenére, hogy illata az ókori görögöket a poloskára emlékeztette, amit korisnak neveztek – innen a neve. Az egyiptomi fáraókat nem temették el anélkül, hogy ne tettek volna belőle egy keveset a múmiájuk mellé. Kedveljük vagy sem? Íme, a legellentmondásosabb fűszer: a koriander.
Koriander – az egyik legrégibb kultúrnövény
A Földközi- tenger vidékéről származó koriander maradványai már újkőkori ásatások során is előkerültek; a Bibliában említést tesznek róla a mennyei manna kapcsán: „olyan vala, mint a koriandrom magva, fehér; és íze, mint a mézes pogácsáé”.A fáraók sírkamrájában szintén találtak koriandert, amit abban az időben fűszerként, parfümként és emésztésserkentő orvosságként is alkalmaztak. A legrégibb idők emberei is rágták: a kínaiak úgy hitték, minden elrágott koriandermaggal egy lépést tesznek a halhatatlanság felé.
Élettani hatása: emésztéskönnyítő és vágykeltő
A koriander vértisztító, elősegíti az emésztést, megszünteti a felfúvódást, szélhajtó. Emellett afrodiziákumként is használták: ha hihetünk Seherezádénak, aki „szerelmi képességeket növelő fűként” említi meséjében.
ősi vágykeltő recept: minden reggel 3g korianderport egy kávéskanálnyi mézben keverjünk el. Legjobb, ha hagyjuk, hogy elolvadjon a szájban.
Magja és levele remek fűszer
A magyar háziasszonyok körében a koriander magja a legelterjedtebb, ezt ecetes savanyúság eltevéséhez használják, míg az orosz és német konyha húsok pácolásához, kolbászok ízesítéséhez és kenyérsütéshez. A barnássárga, kemény, 3–5 mm-es mag illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.
A koriandermagnak átható íz-illat kombinációja a dióra emlékeztet, kissé csípős. Igen kedvelt fűszere az ázsiai konyhának, alapja az Indiában oly fontos garam masala fűszerkeveréknek. Jól harmonizál a római köménnyel, a chilivel, a mentával és a fokhagymával. Hagyományosan káposztából, hüvelyesekből és burgonyából készült ételek ízesítésére használják, de tehetjük pácokba, szószokba, de illik a sült húsokhoz (főleg marha és birka) is. Tehetjük chutneykba vagy ízesíthetünk vele szilvalekvárt, süteményeket, házi likőröket, gint és sört is.
Tuti tipp a koriendermagos ételhez: intenzívebb lesz az aromájuk, ha mozsárban összetörjük, majd teflonserpenyőben, zsiradék nélkül megpörköljük őket.
A korianderlevél a közel-keleti, ázsiai (thaiföldi, indiai) és a mexikói konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik. Könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze más, jellegzetesen aromás. A petrezselyemhez hasonlóan levesekbe vagy salátaöntetekhez, paradicsommal, uborkával, fejes salátával lehet kombinálni. Mindig frissen használjuk, ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá!
Frissentartó tipp: vizes papírba göngyölve a hűtőben tároljuk.
Vendégváró falatok koriandergyökérből
A koriandergyökeret fokhagymával, csirkehússal összedaráljuk, sózzuk és a masszát apró pirítósdarabkákra helyezzük. Forró olajban ropogósra sütjük.
Szerző: Gabociusz