Kétségtelen, hogy a terhesség a nő életének egyik legszebb időszaka, amikor többé-kevésbé helyesen táplálkozik. De mire is figyelj oda a leginkább?
Mivel az anya által fogyasztott ételből táplálkozik a magzat is, nem ajánlott a fogyókúra még akkor sem, ha felszedtél néhány kilót. A kilencedik hónapig 10-12 kilót is felszedhetsz, de próbáld elkerülni a túlzott hízást. Ne fogyassz túl fűszeres, sós ételeket és alkoholt.
A terhes nő falánksága ismert tény. Vannak nők, akik terhesség alatt nagyon kívánósak és sokat esznek, de vannak olyanok is, akiknél nem jelentkezik ez a túlzott étvágy.
A szakemberek szerint terhesség idején ajánlatos elkerülni bizonyos ételeket. Lássunk néhányat közülük:
Néhány halfajta
Annak ellenére, hogy a hal az egyik legmegfelelőbb étel terhesség alatt, vannak olyan halfajták, amelyek fogyasztása nem ajánlott. A nagy higanytartalmú halakról van szó. A higany nagy mennyiségű fogyasztása befolyásolhatja a magzat fejlődését, sőt károsíthatja az agyát.
A nem ajánlott halfajok közé tartozik:
? cápa
? kardhal
? makréla
? tonhal
Magas A-vitamin tartalmú ételek
A terhes nő szervezetének természetesen szüksége van az A-vitaminra, de ha túl nagy mennyiségben van jelen, befolyásolhatja a magzat harmonikus fejlődését.
Ne fogyassz saját kezdeményezésre, A-vitamint tartalmazó multivitaminos készítményeket. Ajánlatos kikérni egy szakorvos véleményét.
Az A-vitamin megtalálható a növényi eredetű élelmiszerekben, egyes gyümölcsökben és zöldségekben:
? búzaliszt
? kukoricadara
? kövér paprika
? zöldhagyma
? répa
? spenót
? kajszibarack
? aszalt szilva
Pasztőrözött termékek
Ezek a termékek nyers tejből készülnek. Ha a tej előállítása nem megfelelően történt, akkor lehetséges, hogy lisztériával fertőzött. Terhes nőknél nem ajánlott a nyers tej, friss túró vagy a pasztörizálatlan gyümölcslé fogyasztása.
Koffein
A szakemberek a koffein adag csökkentését ajánlják a terhes nők számára. Ennek az a legfőbb oka, hogy a koffein befolyásolja a vas felszívódását a szervezetben. A vas az egyik legfontosabb elem a magzat fejlődésében. Másfelől a túlzott koffein fogyasztás alacsony súlyú gyermek születéséhez vezethet. Sőt, akár spontán vetéléshez is.
Nagy mennyiségű koffein nem csak a kávéban található, hanem egyes teákban, az energiaitalokban, és a csokoládéban is.
Mesterséges édesítőszerek
Az aszpartam egy olyan édesítőszer, amely számos ételben megtalálható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlzott használata rákot okoz.
A számos negatív reklámnak köszönhetően a neotam édesítőszert a gyártó cég kivonta a forgalomból. Ezt a terméket még nem tesztelték kellőképpen, de úgy sejtik, hogy az aspartamnál is mérgezőbb.
Nyers tojás
A nyers tojást tartalmazó ételek szalmonella fertőzöttek lehetnek. Ezért terhesség alatt jobb elkerülni az ilyen ételek fogyasztását.
Mit fogyassz terhesség alatt?
A terhes nőnek sokkal több vitaminra van szüksége. A legfontosabbak az A, B, C, D, E, K, P vitaminok. Ezért fontos a gyümölcsök és a zöldséges rendszeres fogyasztása, valamint a rostos ételek és az orvos által előírt vitaminkészítmények. A vitaminhiány fáradékonyságot okoz és más olyan tüneteket, amelyek megnehezítik a terhesség időszakát.
A megfelelő étrend alapja:
? Minél több gyümölcs és zöldség
? Sovány hús, főleg vörös hús
? Magas tápértékű gabonakészítmények
? Tejtermékek
? Alacsony sótartalmú ételek
? Kevesebb sült és zsiradék
? Megfelelő mennyiségű fehérje
? Egyes olajok és zsírok, főleg egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek.
Szülés után egy egész évre van szüksége a női szervezetnek, hogy helyreálljon a megszokott működése. Fontos tehát, hogy terhesség alatt a nő helyes és egészséges étrendet állítson fel magának, amit tartson is be, még szülés után is.