A zsírok és olajok az élettani funkciók működtetői. Az étkezési zsiradékok táplálkozásunk nélkülözhetetlen elemei. A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb energiaforrásunk. A szervezetünk a zsiradékok nélkül nem tudna hozzájutni az esszenciális aminosavakhoz, és nem tudná felszívni a zsírban oldódó vitaminokat. Fehérjéhez kapcsolódva az idegrendszer és néhány szerv építőanyaga valamint fontos tényezője a hő háztartásnak is.

A zsírokat a bennük lévő fő alkottórészek, a zsírsavak szerkezete alapján több csoportokra oszthatjuk. A telített, az egyszeresen illetve a többszörösen telítetlen zsírok a molekuláikban található hidrogénymennyiségben különböznek egymástól. Táplálkozási szempotból a telítetlen zsírok értékesek, azaz főleg a növényi eredetűek. A gyümölcsök és zöldségek a telítetlen zsírsavak nagyon gazdag forrásai. Különösen sok van belőlük a nedvdús gyümölcsökben, mint például a bogyós termésűekben, az almában, a körtében főleg a héjukban.

Az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak, mely az emberi sejtek részét képezik. Nagyobb mennyiségben vannak jelen az agysejtekben és a szinapszisoknál, ahol az idegingerület átvitele zajlik le.

Az Omega 3 leggazdagabb forrásai

  • halak
  • lenmag
  • kendermag
  • szója
  • dió

Az Omega 6 zsírsav leggazdagabb forrásai

  • halolaj
  • liget szépe
  • napraforgó mag
  • fekete ribizli

Az Omega 3 és Omega 6 zsírsav jótékony hatásai

  • stimulálják, gyorsíthatják az anyagcsere folyamatokat
  • csökkenthetik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet
  • normalizálhatják a magas vércukorszintet, segítik az inzulin termelődését és a cukor felszívódását
  • segítheti a gyermekek finom motorikus képességét (kéz-szem koordináció)
  • javíthatják a haj, köröm, bőr állapotát, és ekcéma esetén is alkalmazható
  • ízületi gyulladásokat csökkenthet, illetve megelőzheti azok kialakulását

Káros zsírok

A telített zsírsavakban gazdag zsíradékok elsősorban állati eredetűek (pl.: disznózsír) és legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak. Ezek azok a zsírok, melyek energiát adnak, de ezen kívül nincs túl sok hasznos szerepük. Túlzott fogyasztásuk nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és növelik a koleszterinszintet.

Érdekesség

A telített zsírok fogyasztását sokak szerint csökkenteni kellene (ilyenek vannak a vörös húsokban, a zsíros tejtermékekben vagy a disznózsírban), mivel növelik a szívbetegség kockázatát. Érdekességként gondoljunk csak bele az észak-amerikai indián és az eszkimó törzsek étrendjébe: kalóriafogyasztásuk 80%-át állati eredetű, telített zsírból fedezték.

szerző: Molnár Andi

Az egészséges táplálkozás cikksorozat részei:


A napi vitaminszükséglet biztosítása alapvető fontosságú az egészség és energiaszint fenntartásához. Vitaminjaink hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a bőr szépségéhez, a csontok egészségéhez és az általános jó közérzethez.



6 hozzászólás

Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész · 2024.11.16. – 13:28

[…] tápanyagokat csoportosíthatjuk makro- és […]

Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész · 2024.11.16. – 13:53

[…] táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges […]

Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész · 2024.11.16. – 14:10

[…] táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges […]

Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész · 2024.11.16. – 14:10

[…] táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges […]

Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész · 2024.11.16. – 14:11

[…] táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész Egészséges […]

Átfogó útmutató az egészséges táplálkozáshoz - Napi Vitaminszükséglet · 2024.11.16. – 14:30

[…] 👉 Olvassa el a cikket […]

Hozzászólások lezárva.