Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész

A vitaminok oldhatóak lehetnek zsírban vagy vízben. Míg a zsírban oldódó vitaminok hosszabb időre is képesek raktározódni a szervezetben, a vízben oldódó vitaminokból csak pár napos készlettel rendelkezünk, ezért naponta kell fogyasztanunk. B1-vitamin Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, serkenti Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész

Az ásványi anyagok fontosságát jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Vizsgáljuk most meg az ásványi anyagok második csoportját, a mikroelemeket. Vas Fontos szerepe van a sejtlégzésben, Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész

A zsírok és olajok az élettani funkciók működtetői. Az étkezési zsiradékok táplálkozásunk nélkülözhetetlen elemei. A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb energiaforrásunk. A szervezetünk a zsiradékok nélkül nem tudna hozzájutni az esszenciális aminosavakhoz, és nem tudná felszívni a zsírban oldódó Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész

A vitaminok olyan tápanyagok, amelyek energiát nem szolgáltatnak, a szervezet működéséhez mégis elengedhetetlenül fontosak. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani ezeket az anyagokat, ezért minden nap biztosítani kell az étrendünkön keresztül bejutásukat. Egyik részük zsírban oldódik (az A-, D-, E- és Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Magyar ültetvényes Mexikóban

Keresztes Ferenc, miután az első el Jimador Tequila Kupát megnyerte és ezzel meghódította Európát, fődíjként ellátogatott a világhírű tequila agavé földekkel körülölelt szeszfőzdéjébe, ahonnan hivatásos jimadorként, koktél titkokkal a tarsolyában tért haza.  November végén a világ legjobb bartenderei mérték össze Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Együtt készíti Magyarország az év szilvapálinkáját!

Magyarország közösen készíti el az év szilvapálinkáját, amelyet először tavasszal, a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhat meg a közönség. Míg ősszel, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon minden évben egy vendég ország vendég párlata mutatkozik be, ahogy tavaly Olaszország és a grappa, addig Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

A Battenberg sütemény története

A Battenberg süteményt legelőször 1884-ben szolgálták fel Victoria királynő unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadt esküvőjén, aki Louis de Battenberghez ment feleségül. A Battenberg sütemény sárga és rózsaszínű, s egy réteg marcipán van a tetején. Eredetileg különlegesen a királynő unokahugának esküvőjére készítették, Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta