A mák érdekessége – azon kívül, hogy az Ópium is abból készül -, hogy leginkább Kelet-Európában terjedt el, és így ha nem is nevezhetők magyar specialitásnak a mákkal készült ételek, egyes nemzetek számára így is különlegesnek számít. De hogyan használjuk a konyhában?

Napjainkban elsősorban Franciaországban, Bulgáriában, Romániában és Ausztráliában termelik , de hazánkban is jelentős a piaca. A törvények szerint már nem lehet termeszteni olyan mákot, mely meghaladja a 0,4 százalékos összalkaloid-szintet, így már nem áll fenn annak a veszélye, hogy morfinmérgezést kapjunk. De ha a sok mákos bejgli után mégis émelygést, szédülést, aluszékonyságot, orrviszketést, pupillaszűkületet tapasztalunk, akkor minden bizonnyal morfinmérgezésben szenvedünk. Ennek azonban elég csekély az esélye.

Régebben a zöld mákgubóból készült főzettel, vagyis a mákonnyal altatták a hisztis gyerekeket, aminek azonban az volt a következménye, hogy gyakran soha többé nem ébredtek fel a kicsik. Otthoni gyógyászati célra ezért sem alkalmazható a mákgubó.

A mák azonban fontos vitaminforrás, így fogyasztása javallott. Tíz deka mákban 20,5 gram fehérje, 38,2 gram zsír és 23,9 gram szénhidrát van. Emellett fontos B1-, B6-, B2-, és niacinforrás, és sok kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Mit készítsünk belőle?

A római birodalomban mákkal keverve fogyasztották, és a karácsony közeledtével hazánk fiának ízlelőbimbói is jobban kívánják az édes tölteléket. Készíthetünk belőle bejglit, de mákos rétes, mákos guba, és mákos tészta is készíthjető belőle. De palacsintát, fagylaltot és pudingot is készítenek belőle.

Elsősorban édességhez használjuk, de vannak olyan bátor kísérletező kedvűek, akik akár húsokhoz is (őz vagy csirke) felhasználják.

Remek kiegészítője a narancs, a tök és a meggy, a citrom, az alma, a barack dzsem és a mazsola is. Ezektől krémesebbé és jobb állagúvá válik a mákos töltelék (akár a bejgliben is). Felhasználás előtt azonban mindenképpen érdemes tejben felforralni egy kis mézzel vagy cukorral.

Hogyan tároljuk?

A mákot lehet tárolni – nem darált formában, vászonzsákban, sötét és zárt helyen, a benne található olaj miatt azonban eltarthatósága azonban véges, könnyen megavasodik, ezért több évig semmiképpen sem érdemes tartogatni.

Ha olyan szerencsénk van, hogy saját magunk termesztettük a mákot, felhasználás előtt mindenképpen szárítsuk ki. Vékony rétegben terísük ki vászonra, és tegyük napos helyre.

A mák darálása

Régen még mindenki magának darálta a mákot, manapság azonban készen is lehet vásárolni. Nagyobb munka a régi, asztalra szerelhető daráló használata, mint az új, elektromos változaté, viszont míg utóbbi szétdarabolja a mákot, addig az új szétroppantja a szemeket, így zamatosabb, ízesebb darát eredményez.
Érdemes a mákot a cukorral együtt ledarálni a könnyebb keveredés miatt.

A mákolaj

A mák olajtartalma közel negyven százalék, így előszeretettel termesztik a mákolaj miatt is. Salátaöntetként vgay önmagában is fogyasztható. A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú.